Wie zijn de concurrenten van Odoo?

Odoo is een bedrijfsbeheerplatform dat applicaties bevat waarmee je alle aspecten van bedrijfsvoering kan beheren, automatiseren en verbeteren. Omdat Odoo zo breed inzetbaar is, zijn de concurrenten van Odoo wijdverspreid. 

We kunnen ze onderverdelen in 3 verschillende software categorieën met elk hun voor- en nadelen.

  1. Traditionele ERP software
  2. Gespecialiseerde software
  3. Op maat gemaakte software 

ERP concurrenten


Traditionele ERP-software zoals SAP (business One)Oracle (Netsuite) en Microsoft (Business central) zijn al lang gevestigde spelers in de markt. Daarnaast heb je ook lokalere oplossingen zoals AFAS & Exact Online.


Ze bieden vergelijkbare functies als Odoo, maar hebben vaak complexere interfaces en hogere kosten. Odoo heeft een intuïtievere gebruikersinterface en is kostenefficiënter, waardoor het aantrekkelijk is voor kleine en middelgrote bedrijven.


In vergelijking met andere traditionele ERP software heeft Odoo een snellere implementatietijd, omdat Odoo zeer gericht is op het vereenvoudigen van het implementatieproces, het verminderen van complexiteit en het bieden van een snelle en kosteneffectieve oplossing voor bedrijven van elke omvang. Door het modulaire karakter van Odoo in combinatie met de voorgedefinieerde best practices haal je sneller waarde uit je aankoop van een Odoo ERP dan van een traditionele ERP. 


Sommige traditionele ERP-software kunnen out of the box geavanceerdere industrie-specifieke functies bieden, wat een voordeel kan zijn voor grotere bedrijven met deze specifieke behoeften. Vaak gaat dit gepaard met maatwerk, wat het platform op lange termijn duur maakt in onderhoud, en een vendor lock-in veroorzaakt. Ook Odoo laat door zijn open source karakter toe om ook zelf bepaalde noodzakelijke functionaliteiten te gaan toevoegen door maatwerk of het gebruik van één van de apps uit de app store. 

Meer ontdekken?

Benieuwd hoe Nandoo de implementatietijd minimaliseert en de waarde maximaliseert?

Ontdek onze diensten

Gespecialiseerde software concurrenten


Bij de gespecialiseerde software kun je het onderscheid maken tussen:


Best of breed applicaties: dit zijn applicaties die concurreren met Odoo op specifieke functionaliteiten zoals CRM (vb. Salesforce, Hubspot of Teamleader) en project management (vb. https://monday.com/ of Asana). Aangezien deze applicaties zich toespitsen op slechts een deel van de totale bedrijfsvoering bieden ze voor die specifieke processen vaak meer of uitgebreidere functionaliteiten. Het nadeel van zo’n applicatie is dat je bijna altijd meerdere applicaties naast elkaar zal nodig hebben aangezien 1 applicatie nooit alle processen omvat. Die verschillende applicaties moeten ook telkens geïntegreerd worden met elkaar wat de kostprijs en complexiteit verhoogt. Net door de nood aan integratie wordt zo’n applicatie snel frustrerend, omdat het niet de volledige en logische integratie kan bieden die je in Odoo wel vindt. Daarnaast bieden de meeste van deze best of breed applicaties weinig of geen mogelijkheid tot maatwerk. 


Industrie-specifieke oplossingen: dit zijn ERP systemen speciaal ontworpen voor één bepaalde industrie. Zo heb je bijvoorbeeld Lightspeed die zich volledig focust op de retail industrie of een Infor die de focus legt op productiebedrijven. Het voordeel is dat door de specialisatie in een bepaalde industrie deze pakketten out of the box in veel gevallen voldoen aan de noden van een bedrijf in die sector. Het nadeel is echter dat deze pakketten vaak zeer duur zijn en de functionaliteiten beperkt blijven tot de sectorspecifieke processen. Deze systemen vragen vaak ook nog bijkomende tools om andere bedrijfsprocessen die niet tot de kerntaken behoren te beheren. Hierdoor loopt de prijs en complexiteit weer op. Een groot stuk van de nadelen voor best of breed applicaties gelden hier dus ook. 

Op maat gemaakte software


Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om niet voor een bestaande software maar voor een volledig op maat gemaakte software te kiezen. Op dat moment wordt een software volledig van nul gebouwd volgens de noden van de klant. 

Wanneer je van nul start is het grote voordeel dat je zelf bepaalt hoe de software er uit ziet en welke functionaliteiten ze bevat. Hiertegenover staat echter dat dit een zeer risicovolle keuze is. Dergelijk maatwerk project kost véél tijd en véél geld. Daarnaast zorgt het ervoor dat je zeer afhankelijk wordt van de partij die software voor jou heeft gemaakt. De kostprijs voor het onderhoud van dergelijke maatwerk software ligt ook stukken hoger dan wanneer je voor een standaardapplicatie gaat. Zo’n investering doe je dus enkel wanneer er geen andere opties zijn.

Hoe maak je nu de beste keuze?


De markt van de bedrijfssoftware is een competitieve markt. Of je kiest voor Odoo, een traditionele ERP, gespecialiseerde software of software op maat hangt af van verschillende factoren: 


  • Functionaliteit: wat heb je nodig? Passen mijn use cases best bij één specifiek pakket?
  • Budget: hoeveel wil je er aan spenderen in euro’s? Vandaag én in de toekomst. De juiste keuze maakt het verschil tussen duur en duurzaam.
  • Tijd: hoeveel tijd heb je en wil je erin investeren?
  • Schaalbaarheid: kan het ERP pakket meegroeien met je bedrijf? Maak een keuze die je niet voor een probleem stelt wanneer je na verloop van tijd een nieuwe nood hebt binnen je ERP systeem.
  • Integratiemogelijkheden: moet de ERP integreren met bestaande tools? Zoja, is dat mogelijk/haalbaar?
  • Gebruiksvriendelijkheid: hoe gemakkelijk is het te gebruiken en aan te leren?
  • Ondersteuning: Wie kan mij de nodige ondersteuning bieden? Wat is de kwaliteit van de ondersteuning?
  • Security: Welke beveiligingsnormen zijn er actief?
  • IT maturiteit: Hoe klaar is mijn organisatie voor een IT transformatie?
  • Vermijd een lock-in: kies voor een technologie die breed ingezet wordt, en waar je je niet vast ketent aan één vendor of technologie. 
Wie zijn de concurrenten van Odoo?
Nandoo, Ides Van Hove 22 augustus 2023
Deel deze post
Hoe Odoo jouw scale-up nog sneller kan laten groeien!